Blok czekoladowy-przysmak sentymentalny

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W czasach gdy czekolada nie była powszechnym przysmakiem, często wykonywano ten substytut. Trochę zapomniany, bardzo kaloryczny, ale niezwykle pyszny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mleko w proszku: 350 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - kakao gorzkie: 5 łyżek
    - herbatniki Petitki: 200 gramów
    - mleko zwykłe: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy-przysmak sentymentalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko płynne zagotować w garnuszku z masłem aż się rozpuści. Dodać cukier i kakao i intensywnie mieszać aż wszystko się połączy. Zdjąć z ognia.
  • 2. Wsypując po łyżce mleko w proszku miksować na wysokich obrotach. Gdy dodamy już całość mleka w proszku, wsypujemy niezbyt drobno pokrojone herbatniki i mieszamy dokładnie ale niezbyt mocno.
  • 3. Wylewamy całość na blaszkę( u mnie keksówka) wyłożoną papierem do pieczenia- łatwiej się wyciąga i nie przykleja się jak folia aluminiowa. Wstawiamy do lodówki na około cztery godziny, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować