• 3 godz. 20 min

Każda gospodyni ma swój przepis na ta potrawę, oto moja wersja :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)
    0,5 kg wołowiny (zwykle daję gulaszową)
    0,6 kg wieprzowiny (daję chudą łopatkę)
    30 dag kiełbasy
    30 dag boczku wędzonego
    2 duże cebule
    6 kawałków grzybków suszonych ( daję podgrzybki lub borowiki)
    6 suszonych śliwek lub 2 kopiaste łyżki powidła
    2 liście laurowe
    1/4 łyżeczki kminku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    8 ziarenek pieprzu czarnego, jeśli macie jałowiec, dajcie 4 sztuki
    czarny mielony pieprz, ostra i słodka papryka wg upodobań
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    4 ząbki czosnku (po 2 do każdego rodzaju mięsa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, odciskamy, kroimy drobno, wkładamy do dużego garnka, dodajmy liście laurowe, kminek, ziele, jałowiec, przepłukane grzybki, zalewamy wodą tak, by leciutko przykryła kapustę, gotujemy do miękkości ( u mnie tym razem trwało to około 60 minut), wyłączamy gaz, odstawiamy na 24 godziny (dałam na balkon).
    Następnego dnia wołowinkę i wieprzowinę kroimy na kawałki, gotujemy osobno w wodzie z solą, pieprzem, czosnkiem do miękkości.
    Kapustę podlać niewielką ilością wody, zagotować, przełożyć do niej mięsko, wrzucić śliwki (lub dodać powidła), gotować około 15 minut często mieszając.
    Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni (jeśli jest chudy, można dolać odrobinkę oleju), boczek przełożyć do garnka z bigosem, na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę wraz z cebulą, przełożyć do bigosu, zagotować, wymieszać delikatnie, dodać koncentrat, doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować