krówka wg Ewy

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciacho, które każdy zna, zmodyfikowałam. W dalszym ciągu jest proste, ale przede wszystkim o wiele tańsze, gdyż zredukowałam ilość orzechów na wierzchu. Bezy doskonale pasują zarówno smakowo jak i kolorystycznie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1 duży budyń bez cukru o smaku krówki 64g
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)
    szczypta soli

    krem śmietankowy:
    200 gramów śmietany kremówki 30%
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    3/4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody

    krem toffi:
    200 gramów śmietany kremówki 30%
    2 kopiaste łyżki masy krówkowej - 500 g
    1 płaska łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody

    poncz:
    300 ml ciepłej wody + 2 kopiaste łyżki masy karmelowej

    na wierzch:
    garść wyłuskanych orzechów włoskich
    2 garście drobnych bezów
    reszta masy karmelowej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Krówka wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie wsypać resztę składników (budyń ma być wsypany w proszku, prosto z torebki) i zmiksować wszystko do połączenia składników.
    Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę o tej samej długości boku wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto można wyjąc spokojnie z piekarnika (nie opadnie), schłodzić i przekroić na 3 blaty, polecam metodą nitkową, która pokazuję TUTAJ.

    Składniki ponczu wymieszać ze sobą, jeśli zostaną nam małe grudki, nic nie szkodzi. Poncz schłodzić do temperatury pokojowej.


    Dwa blaty od spodu naponczować dość obficie, grudki karmelu, jeśli są, rozsmarować po cieście.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
    Teraz zabieramy się do masy krówkowej.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy karmel ( musi być w temperaturze pokojowej, będzie bardziej miękki), miksujemy na najwyższych obrotach do całkowitego rozprowadzenia toffi.
    Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy dokładnie, potem całość przelewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia składników.
    Krem będzie na początku zbyt rzadki, by rozprowadzić go od razu na biszkopcie, więc wkładamy go na parę minut do lodówki by zgęstniał. Pamiętajcie, by nie trzymać go tam za długo, sprawdzajcie co chwilkę po prostu. Kiedy będzie miał konsystencję ciepłego budyniu, wykładamy go na pierwszy naponczowany blat biszkoptowy i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim naponczowanym blatem, leciutko dociskamy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2. Czas na krem śmietanowy.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
    Śmietanke ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy krótko.
    Dodajemy zahartowaną (tak jak w przypadku masy toffi) żelatynę i miksujemy ze śmietaną.
    Ta masa w moim przypadku od razu była nieco gęstsza, więc wyłożyłam ją na biszkopt, wyrównałam i przykryłam trzecim blatem, lekko dociskając, Uwaga: jeśli u Was masa jest rzadsza, wstawcie ją na 5 minut do lodówki, a dopiero potem wykładajcie na biszkopt.
    Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia kremu.

    Po jakiejś godzinie można już na wierzch rozsmarować resztę karmelu, wygładzić powierzchnię.
    Poukładać orzechy i bezy, ponownie schłodzić przez co najmniej kilka godzin (u mnie całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować