Wołowina po burgundzku wg Ewy

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Baaardzo aromatyczny i wspaniały gulasz wołowy, serdecznie polecam !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • około 800 gramów wołowiny ( ligawa, udziec)
    2 duże marchewki
    100 gram wędzonego boczku
    3 małe cebulki
    150 ml czerwonego wytrawnego wina
    600 ml bulionu wołowego
    350 gramów pieczarek
    3 ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    1/4 łyżeczki tymianku suszonego
    0,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina po burgundzku wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kosteczkę (ja miałam taki plastrowany), wysmażamy lekko, boczek przekładamy do głębokiego rondla, następnie na tym samym tłuszczu co boczek podsmażamy pokrojone w półplasterki cebule, przekładamy do rondla. Następnie na patelni podsmażamy wołowinkę, przekładamy ją do rondla z boczkiem i cebulką.
    Wszystko zalewamy gorącym bulionem, winem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, papryki, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie trwało to około 1 godziny). Po 40 minutach gotowania dodajemy podsmażone na patelni pieczarki (pokrojone w ósemki), dodajemy tymianek, pokrojone w plasterki marchewki, gotujemy jeszcze około 20 minut, potem dodajemy koncentrat, uzupełniamy sos wodą, zagotowujemy.
    W zimnej wodzie mieszamy dokładnie mąkę, wlewamy ją do sosu, podgrzewamy do zgęstnienia, często mieszając, ewentualnie doprawiamy.

Porady

Mięsko możemy upiec (tak, jak w oryginalnym przepisie) w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czerwone wino Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować