Zapiekanka pasterska wg Ewy

5 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Moja wersja tej popularnej na Wyspach zapiekanki, uprościłam ją tak, by każdy mógł przygotować z łatwo dostępnych i tanich składników. Jest przepyszna i sycąca, gorąco polecam :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa ziemniaczana:
    800 gramów ziemniaków
    3 łyżki masła
    sól, przyprawa do ziemniaków

    mięsny farsz:
    1 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
    4 średnie marchewki
    1 większa cebula
    0,5 puszki groszku konserwowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w sosie własnym
    3 ząbki czosnku
    sól, czarny pieprz


    dodatkowo:
    150 gramów sera żółtego (miałam edamski)
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zapiekanka pasterska wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mięso przesmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną w małą kostkę marchewką.
    Następnie zalać 1 szklanką wody, dodać sól i pieprz, gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając do odparowania sosu.
    Jeśli zdecydujemy się na dodanie pomidorów w puszce, wody nie dolewamy, mięso dusi się w soku pomidorowym do odparowania.
    Potem dodajemy koncentrat, zagotowujemy mieszając.
    Na końcu dodajemy osączony z zalewy groszek, mieszamy, doprawiamy finalnie, zestawiamy z ognia.
  • xxx 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy.
    Do gorących ziemniaków dodajemy masło, gnieciemy porządnie na pure, potem przyprawę, dokładnie mieszamy.
  • xxx 3. Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na dno wykładamy masę mięsną.
    Na mięso ścieramy na dużych oczkach ser.

    Na ser wykładamy ziemniaki z masłem, możemy użyć szprycy cukierniczej lub po prostu wyłożyć je i wygładzić powierzchnię.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Smacznego!

Porady

Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie ziemniaków w formie jednolitej warstwy, możemy do nich dodać 2 - 3 łyżki mleka, masa zrobi się rzadsza i będzie łatwiejsza do uformowania. W wersji de luxe możemy na wierzch zapiekanki wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować