• Łatwy

Nie lubie bigosu oprócz tego przygotowywanego wcześniej przez moją mamę a teraz przeze mnie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 2 kilogramy
    - chuda wołowina pokrojona w 2,5 cm kostkę: 0.4 kilograma
    - łopatka lub karkówka: 0.5 kilograma
    - kiełbasa: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 3 plastry
    - śliwki suszone: 8 sztuk
    - liść laurowy, ziele angielskie: 6 sztuk
    - sól. pieprz: 10 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • I etap 1. Kapustkę kiszoną (można dodać tez zwykłą) płukamy namaczamy na ok 2 h (ja nie lubię takiej bardzo wymoczonej kapusty, więc moczyłam ją dwie godziny) i kilka razy płukamy.
    Na dół garnka układam skórę z boczku wędzonego i dorzucam posztkowaną kapustę.
    Kroje żeberka surowe (dziele na kostki lub dwie) i wciskam między kapustę, dodaje ok 6 ziel angielskich, i 3,4 liście laurowe, grzybki suszone (ja daje 6 grzybków), i śliwki suszone. Zalewam wodą i gotuje ok 5 godz. do miękkości kapusty, mieszając co jakiś czas.
  • II etap 2. Kiedy kapusta się dusi, na patelni przygotowuje mięsa.
    Podpiekam boczek wędzony, dodaje troszeczkę posiekanej cebulki (1/2), pokrojoną kiełbaskę, wołowinę i łopatkę. Podsmażam, zalewam wodą i duszę do miękkości mięsa. Jeżeli komuś się chce to może odzdzielnie zrobić boczek i kiełbaskę, a oddzielnie wołowinę i łopatkę. Kiedyś tak robiłam ale teraz wszystko do "jednego kotła" wrzucam.
  • Finał 3. Po czterech godzinach (gotowania kapusty) łącze ze sobą kapustę i mięso i gotuje jeszcze ok dwóch godzin, sole do smaku, pieprze, wyciskam ok 6 ząbków czosnku. Można dodać przecier pomidorowy.
    Jeszcze niech sie chwilkę pogotuje i według mnie można podawać, ale mój mąż je bigos dopiero na drugi dzień od ugotowania, bo uważa że na drugi dzień jest lepszy. To już według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować