Baaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci.Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich modyfikacjach.
1 godz. 10 min
Składniki:
200g masła
½ szklanki oleju
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
6 łyżek kakao
miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
20g proszku do pieczenia
Bardzo puszysty murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C.
Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu.
Komentarze