Bardzo czarny murzynek

4.48 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Popularne tanie i łatwe do zrobienia ciasto z użyciem czarnego kakao. Zamieniłam też margarynę która powszechnie była używana przez nasze babcie do tego ciasta, na masło, dzięki czemu ciasto jest według mnie delikatniejsze. Dodatkowo użyłam do posypania polewy płatków migdałowych, dzięki temu ciasto pysznie i delikatnie chrupie:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g masła
    Szklanka cukru
    4 czubate łyżki czarnego kakao
    4 jaja L
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wody

    Na polewę:
    65 g masła
    4 łyżeki cukru
    2 łyżki czarnego kakao
    2 łyżki mleka
    1/ 2 łyżeczki żelatyny
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Ciasto

Bardzo czarny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę, kakao i cukier umieścić w garnuszku, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 170 st C.
    Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać rozpuszczoną masę i wbić jajka. Wszystko razem zmiksować.
    Ciasto piec w blaszce (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.
    Polewa. Cukier rozpuścić z tłuszczem, następnie dodać kakao i mleko wszystko razem zagotować. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto jest gotowe kiedy polewa zastygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować