Dziś zaprezentuje kolejny bardzo prosty przepis na smaczny i szybki deser – będą to mini serniczki z polewą czekoladową. Takie babeczki z serem możemy kupić w każdej cukierni.
Babeczki sernikowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Mąkę należy przesiać przez sito, następnie dodajemy szczyptę soli, posiekane miękkie masło i całość zagniatamy sprężyną do ugniatania. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i dalej zagniatamy sprężyną tak aby wszystkie składniki dobrze wymieszał się. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Musimy je dobrze wyrobić. Gdy cisto samo odchodzi od rąk zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i kubkiem wycinamy ciasteczka. Następnie każdy wycięty krążek wkładamy do foremki i wyklejamy dno i boki.
Krok 3
Wkładamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 200C i pieczemy prze 8-10 min. i następnie je wyjmujemy.
Krok 4
Do naczynia dodajemy serek mascarpone, serek „Bieluch”, mąkę,cukier, olejek spożywczy oraz białko i całość miksujemy na puszysty i gładki krem.
Krok 5
Do wyjętych z piekarnika babeczek dokładamy masę serową do pełna.
Krok 6
Wstawiamy ponowne całość do piekarnika do temp. 200C i pieczemy przez ok. 20 min. aż serek „stężeje” od wysokiej temp.
Krok 7
Roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem, odstawiamy do wystudzenia i nakładamy na zimne mini serniczki. Następnie wstawiamy do lodówki na 2 godz
Komentarze