Sernikowe babeczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, przestudzoną mieszamy z serkami i odstawiamy do lodówki. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, siekamy razem z margaryną i żółtkami. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto zawijamy w papier śniadaniowy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremką kółka i wykładamy nimi foremki na babeczki. Foremki odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach wykładamy każdą babeczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a do środka sypiemy suchą fasolę. Pieczemy babeczki w 180' przez 15 minut z fasolką, później ją wyrzucamy i pieczemy aż ciasto się zarumieni. Zimne babeczki napełniamy tężejącą masą serową, w środek wciskamy po truskawce i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Komentarze