Alfajores czyli argentyńskie ciastka z dulce de leche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą, mieszamy dokładnie razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 3 żółtka i ucieramy dalej. Do 1 żółtka dodajemy rum, esencję waniliową i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i dolewamy do utartego masła. Całość jeszcze raz miksujemy. Puszyste masło łączymy z mąką zagniatając kruche ciasto. Gotowe obwijamy folią i trzymamy w lodówce około godziny. Po wyjęciu do ciasta dodajemy 100 ml mleka i zagniatamy na bardziej sprężyste. Wałkujemy i wycinamy małe kółka. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
2.Aby uzyskać krem budyniowy ( oczywiście można ciastka przełożyć bardzo gęstym Dulce de Leche, moje jednak nie ma konsystencji kremu więc postanowiłam zrobić budyń), należy z pozostałych 500 ml mleka odlać pół szklanki ,a pozostałe wymieszać w garnku z Dulce de Leche i podgrzewać. W szklance mieszamy mleko, 2 łyżki mąki i 2 żółtka. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i mieszając w trakcie gotowania uzyskujemy budyń. Studzimy.
3.Gotowe ciastka przekładamy masą budyniową, ściskamy a boki pokryte wypływającą masą obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Komentarze