alfajores

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

tłumacząc słowo ALFAJOR z języka arabskiego – luksusowy. Takie dokładnie są! delikatne, bardzo kruche ciastka z przepyszną masą dulce de leche. Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, ale w połączeniu z maską stanowią idealną całość! W moim przepisie masę dulce de leche zastąpiłam kajmakiem :)

  • 40 min

Składniki:

  • proporcja na duuuuuużo ciasteczek – ok. 50 sztuk.

    100g mąki kukurydzianej
    130g mąki pszennej
    5g proszku do pieczenia
    40g cukru pudru
    100g masła
    2 żółtka
    odrobina wody
    1/2 puszki kajmaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Alfajores - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Wodę dodajemy w razie potrzeby (raz więcej, raz miej). Ciasto dzieli na 4 części (będzie nam lepiej wałkować), rozwałkowujemy je na cieniutki placek posypując mąką, wycinamy kółka i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania: termoobieg) przez ok, 7-10 minut. Gdy wystygną przekładamy kajmakiem. PYCHA!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować