Chilijska tortilla

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedną z ciekawszych chilijskich propozycji, które można podać na śniadanie lub lunch jest tortilla. Podobna o wiele bardziej do tej hiszpańskiej niż meksykańskiej stanowi doskonałe połączenie tartych i drobno siekanych warzyw zasmażonych z jajkiem. Idealnie smakuje podana z kleksem kwaśnej śmietany.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    1/2 szklanki ziemniaków startych na grubych oczkach
    1 marchew starta na grubych oczkach
    2 drobno posiekane zielone cebulki
    1/4 szklanki tartego sera (najlepiej kozi)
    4-5 posiekanych suszonych pomidorów
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki masła do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Chilijska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy starte wcześniej ziemniaki. Pozwalamy im przez chwilę leżeć na dnie patelni, po czym mieszając podsmażamy je do uzyskania złotobrązowego koloru. Gotowe odsączamy z tłuszczu i odkładamy do ostygnięcia.
    W większej misce mieszamy ze sobą startą marchew, zieloną cebulkę, ser oraz suszone pomidory. Dodajemy rozbite jajko oraz przygotowane wcześniej ziemniaki, po czym doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
  • 2. Tak przygotowaną masę wkładamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem, po czym całość delikatnie mieszamy do momentu gdy całość nie zacznie się "ścinać". Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia.
    Gotową przekładamy na talerz i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować