Alfajores

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka alfajores to bardzo popularne ciastka w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie, Peru i Urugwaju. To dwa kruche ciastka (przygotowane z użyciem skrobi kukurydzianej) przełożone dulce de leche z kokosem na bokach. Dulce de leche to rodzaj słodkiego dżemu zrobionego z mleka, cukru i sody oczyszczonej, która odpowiada za ciemny kolor.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTKA:
    • 140g mąki pszennej,
    • 250g skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • Skórka starta z 1/3 cytryny,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 150g masła,
    • ¾ szklanki cukru (150g),
    • 1 jajko,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka koniaku (lub whisky, brandy) – można pominąć,
    • DODATKOWO:
    • 1 puszka masy kajmakowej,
    • Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Alfajores - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
    Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, żółtka i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy koniak, aromat waniliowy i skórkę startą z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm. Ciasto będzie bardzo delikatne, ale nie powinno bardzo kleić się do rąk. Małą szklanką wycinamy kółka i układamy je na papierze do pieczenia.
    Ciastka pieczemy około 10-15 minut tzn. jak zaczną zmieniać kolor to znak, że są już gotowe. Ciastka studzimy. Następnie łączymy po 2 w pary.
    Na jednym ciastku rozsmarowujemy porcję masy kajmakowej. Przykrywamy drugim ciastkiem i końcem łyżeczki wyrównujemy brzegi ciastka. Następnie brzeg ciasteczka obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

4.98 (207 ocen)

Kawowy snickers

To może cię zainteresować