Alfajores

  • wyświetlono: 168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasteczka alfajores to bardzo popularne ciastka w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie, Peru i Urugwaju. To dwa kruche ciastka (przygotowane z użyciem skrobi kukurydzianej) przełożone dulce de leche z kokosem na bokach. Dulce de leche to rodzaj słodkiego dżemu zrobionego z mleka, cukru i sody oczyszczonej, która odpowiada za ciemny kolor.

Cukiereczek
  • 25 porcje
  • 60min

Składniki

• CIASTKA:
• 140g mąki pszennej,
• 250g skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
• Kilka kropel aromatu waniliowego,
• Skórka starta z 1/3 cytryny,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 150g masła,
• ¾ szklanki cukru (150g),
• 1 jajko,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka koniaku (lub whisky, brandy) – można pominąć,
• DODATKOWO:
• 1 puszka masy kajmakowej,
• Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Alfajores

  • 1. CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
    Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, żółtka i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy koniak, aromat waniliowy i skórkę startą z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 5mm. Ciasto będzie bardzo delikatne, ale nie powinno bardzo kleić się do rąk. Małą szklanką wycinamy kółka i układamy je na papierze do pieczenia.
    Ciastka pieczemy około 10-15 minut tzn. jak zaczną zmieniać kolor to znak, że są już gotowe. Ciastka studzimy. Następnie łączymy po 2 w pary.
    Na jednym ciastku rozsmarowujemy porcję masy kajmakowej. Przykrywamy drugim ciastkiem i końcem łyżeczki wyrównujemy brzegi ciastka. Następnie brzeg ciasteczka obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa kajmakowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

Te babeczki są idealne. Doskonale...

ciasteczka kajmakowe z solonym karmelem

Dodane przez: klementynka

kajmakowe ciasteczka z solonym karmelem

Bardzo lubię połączenie smaków...

wafelki

Dodane przez: viki2903

Wafelki z masą z mleka w proszku

Wafelki z masą z mleka w proszku

Kule

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kule kajmakowe

Smaki mojego dzieciństwa mama bardzo...

Ciastka kajmakowe z fistaszkami

Dodane przez: JustKuchcik

Ciastka kajmakowe z fistaszkami

Kruche ciasteczka z masą krówkową...

Ciastka korzenne z kremem kajmakowym i śliwkowymi powidłami

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciastka korzenne z kremem kajmakowym i śliwkowymi...

Jedna porcja przed świętami , druga...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE