Sześcioskładnikowy deser śmietankowo-pomarańczowy (bez pieczenia)

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu deser bez pieczenia, który smakuje na prawdę wspaniale i ładnie prezentuje się na stole. Jest delikatny, rozpływa się w ustach, a zamiast czekolady na wierzchu w sezonie można udekorować go świeżymi owocami borówek, jagód, czy truskawek.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g śmietany 18%
    -250 ml mleka
    -2 żółtka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 opakowanie cukru pomarańczowego
    -15 g żelatyny

    Opcjonalnie:
    -czekolada lub owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Sześcioskładnikowy deser śmietankowo-pomarańczowy (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żelatynę zalewamy 50 ml mleka. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Żółtka miksujemy z cukrem około 5-7 minut na biały puch.
  • 2 2. Utarte z cukrem żółtka przelewamy do garnka. Wlewamy mleko, dodajemy cukier pomarańczowy i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie masa gęstości rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki o wymiarach około 33x12 cm. Odkładamy do lodówki do stężenia na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc.
  • 3 3. Deser dekorujemy według uznania- ja użyłam pokrojonej w kostki czekolady białej, mlecznej i gorzkiej (łącznie 100 g.). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować