Marynowane kulki Mozzarelli to świetny i prosty w przygotowaniu dodatek do sałatek, zimnych sosów, kanapek czy grzanek. Ponadto potrawy z różowym serem pozytywnie zaskoczą i oko i podniebienie.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 kulek sera Mozzarella w lekko słonej zalewie (masa po osączeniu – 6 x 125 g)
Zalewa:
2 szklanki wody
2 szklanki koncentratu barszczu
¼ szklanki octu 10%
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka całych suszonych jagód jałowca
1 łyżeczka całych owoców kolendry
½ łyżeczka całych owoców anyżu
½ łyżeczka całych goździków
½ łyżeczki całych kulek ziela angielskiego
¼ - 1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
Marynowany ser mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wsypać jagody jałowca, owoce kolendry i anyżu, goździki, ziele angielskie oraz chilli – przyprawy uprażyć. Następnie wlać wodę, koncentrat barszczu i ocet, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, wsypać sól i cukier. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 5 min. Każdą kulkę sera podzielić na ćwiartki i włożyć do zamykanego pojemnika. Mozzarellę zalać wystudzoną zalewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ser jest gotowy da użycia już następnego dnia i nadaje się do spożycia przez ok. 7 dni.
Komentarze