Marynowana cebulka dymka

4.5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe przetwory z drobnej cebulki dymki. Warzywo w pikantnej marynacie i zarazem słodko – kwaśnej odsłonie.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g oczyszczonej drobnej cebuli dymki

    Marynata:
    5 suszonych jagód jałowca
    5 kulek ziela angielskiego
    3 goździki
    1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
    ½ łyżeczki całych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2/3 szklanki octu 10%
    4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Marynowana cebulka dymka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowana cebulka dymka 1. Jagody jałowca, ziele angielskie, goździki, gorczycę i kolendrę uprażyć w suchym rondelku.
    W garnku wymieszać wszystkie składniki przeznaczone na marynatę (także uprażone przyprawy), po czym zagotować pod przykryciem.
  • Marynowana cebulka dymka 2. Dodać cebulkę i gotować 10 min – także pod przykryciem. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Cebulkę przełożyć wraz z marynatą do zamykanego pojemnika, a następnie włożyć do lodówki. Marynować co najmniej 1 dzień.

Porady

Cebulkę przechowywaną w lodówce spożyć w ciągu 14 dni. Cebulkę wraz z marynatą można przełożyć do słoików i krótko pasteryzować (1 – 2 min). W tym wypadku przetwory nadają się do przechowywania w piwnicy przez okres kilku miesięcy. Marynowana dymka świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, zupy lub sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować