Nietypowa marynata przygotowana z warzyw oraz mięsnych kęsków. Składniki po osączeniu z zalewy stanowią bazę do szybkiej w przygotowaniu sałatki – wystarczy dodać oliwę lub ulubiony sos oraz garść świeżej zieleniny i potrawa gotowa.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
600 g czarnego salcesonu
200 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
150 g obranej marchewki
150 g obranej białej cebuli
150 g korniszonów
2 liście laurowe
2 całe goździki
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
4 szklanki wody
1/3 szklanki octu 10%
Marynowany mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę pokroić na plastry, cebulę i korniszony w półplastry – składniki przełożyć do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę oraz ocet. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 min, a następnie wystudzić.
Salceson i śledzie pokroić na małe kawałki i włożyć do marynaty. Potrawę przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.
Komentarze