Pączki z różą i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe sprawdzone pączki tylko na naturalnych składnikach.Smacznego

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3,5 kg mąka tortowa , 350g drożdże,450g cukier kryształ,16 żółtka,2l mleko,250g margaryna palma lub masło,3łyżki spirytusu lub ocet,cukier waniliowy,2 łyżeczki soli do smażenia 3 kg smalec i 250g c.puder do dekoracji 2kg marmolada rózana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pączki z różą i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski ,mleko podgrzać i 1,5 szkl .mleka wymieszać z drożdżami i 3 łyżkami cukru.Tłuszcz całkowicie roztopić,żółtka utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę.Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży,masę jajową,mleko letnie z solą i tłuszcz pod koniec wyrabiania ciasta oraz spirytus lub ocet .
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia następnie dzielimy na kęsy po 40-50 g kęs i wyrabiamy na kulkę i układamy do wyrośnięcia.
    Po podrośnięciu pączków przygniatamy deską oprószoną mąką pączki równomiernie i gdy są wyrośnięte kladziemy na tluszcz rozgrzany do temp.180 stopni i smażymy pod przykryciem z jednej strony potem bez przykrycia.Ostudzone szprycujemy nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

Porady

do smażenia polecam smalec frytura oraz do ciasta spirytus

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tempeh

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować