Domowe sprawdzone pączki tylko na naturalnych składnikach.Smacznego
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
3,5 kg mąka tortowa , 350g drożdże,450g cukier kryształ,16 żółtka,2l mleko,250g margaryna palma lub masło,3łyżki spirytusu lub ocet,cukier waniliowy,2 łyżeczki soli do smażenia 3 kg smalec i 250g c.puder do dekoracji 2kg marmolada rózana
Pączki z różą i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski ,mleko podgrzać i 1,5 szkl .mleka wymieszać z drożdżami i 3 łyżkami cukru.Tłuszcz całkowicie roztopić,żółtka utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę.Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży,masę jajową,mleko letnie z solą i tłuszcz pod koniec wyrabiania ciasta oraz spirytus lub ocet .
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia następnie dzielimy na kęsy po 40-50 g kęs i wyrabiamy na kulkę i układamy do wyrośnięcia.
Po podrośnięciu pączków przygniatamy deską oprószoną mąką pączki równomiernie i gdy są wyrośnięte kladziemy na tluszcz rozgrzany do temp.180 stopni i smażymy pod przykryciem z jednej strony potem bez przykrycia.Ostudzone szprycujemy nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Porady
do smażenia polecam smalec frytura oraz do ciasta spirytus
Komentarze