Pączki z czekoladą i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pączki z czekoladą to świetna propozycja na Tłusty Czwartek.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
    250 ml ciepłego mleka,
    4 żółtka jajek,
    3 łyżki cukru,
    25 g świeżych drożdży,
    50 g masła,
    2 łyżki wódki,
    czekolada mleczna,
    olej do głębokiego oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z czekoladą i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Następnie odrywamy kawałki ciasta (mniej więcej wielkości większej mandarynki). Spłaszczamy wykładamy kostkę czekolady, zlepiamy i tworzymy kulkę.


    Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

    W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy pączki z obu ston na złoty kolor na średnim ogniu.

    Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

Pączki można polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować