Zapraszam na smaczny bigos, który przygotowałam z kiszonej i słodkiej kapusty oraz marchewki. Z dodatkiem mięsa, wędliny i boczku oraz suszonej żurawiny. Polecam.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,30 kg białej kapusty
0,5 kg kiszonej kapusty
4 l wody
30 dag karkówki
60 dag kość z karkówki
6 średnich marchewek
150 g boczku parzonego
20 dag wędliny salami
2 cebule
6 łyżek oleju
2 garście suszonej żurawiny
6 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki soli
1 łyżka płaska pieprzu
1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
Bigos z suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlewamy 3 l wody i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy marchewki, kroimy w kostkę. Białą kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Do gotującej wody wkładamy umyte mięso i kość z karkówki. Gotujemy przez 1 godzinę i zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, Boczek i wędlinę również kroimy w kostkę.
Do garnka dokładamy pokrojoną kapustę i marchewki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Do drugiego garnka wlewamy resztę wody i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso i kość wyjmujemy z garnka. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone mięso, kiełbasę, cebulę, boczek. Wkładamy do gotującego się bigosu razem z suszoną żurawiną.
Do ugotowanego bigosu dokładamy kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut.
Komentarze