Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri)

4.5 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie jest to, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g mąki pszennej
    -opakowanie drożdży instant (7-8g)
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka cukru
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    -0,5 szkl. wody
    -0,5 szkl. mleka
    -5 jajek
    -50 g sera podpuszczkowego, np. bryndzy
    -100 g sera mozzarella
    -100 g sera feta
    -pietruszka, koperek lub inna "zielenina" do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podrośnie zagnięść je jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200st.
    Wszystkie sery wymieszać (mozzarellę można uprzednio zetrzeć na tarce) i wypełnić nimi przygotowane ciasto. Jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć, zrobić delikatnie wgłębienie po środku. W każde wbić jajko. Piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Feta Jajka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować