Sałatka wg przepisu, który podała mi kiedyś znajoma Portugalka. Przepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz.
Składniki:
1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożone
cebula do gotowania
listek laurowy
do podania
1 cebula pokrojona w kostkę
pęczek pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyzki octu winnego
sól, pieprz
jajko na twardo (opcjonalnie)
Sałatka z małych ośmiorniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ośmiorniczki rozmrozić, opłukać.
2.Włożyć do szybkowaru, dodać liść laurowy i obraną cebulę, zalać wodą - tak aby tylko przykryć ośmiorniczki, gotować ok 15 minut od momentu kiedy szybkowar osiągnie właściwe ciśnienie.
3.Wyłaczyć gaz i poczekać aż zawór opadnie i będzie można szybkowar otworzyć.
4.Ośmiorniczki wyłożyć na talerz, posypać cebulą , polać oliwą i octem, posolić popieprzyć, posypać posiekana pietruszką. Ochłodzić.
Komentarze