Torcik dla „małych fanów traktorów”

5 (194 ocen)

Torcik piekłam dla mojego synka Adasia, który właśnie skończył 2 latka. Jak każdy mały chłopczyk uwielbia bawić się traktorkami, więc taka dekoracja, aż sama się prosiła by ją wykonać. Synek był zachwycony!!!!!!!!!

Składniki:

  • Tortownica prostokątna- forma
    Biszkopt ciemny
    - 4 jajka,
    - 2 łyżki mąki tortowej,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody
    Masa czekoladowo- śmietankowa:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 3,5 łyżki żelatyny,
    • 0,5 szklanki mleka do rozpuszczenia żelatyny,
    • ½ kg twarogu 3x mielonego,
    • Mały słoiczek kremy czekoladowego (około 4-5 łyżek-wg uznania),
    • Puszka brzoskwiń
    Masa kakaowa:
    - 1 kostka masła,
    - 0,5 litry mleka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 łyżki cukru do smaku,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1-2 łyżki kakao

    Biszkopt biały:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki mąki tortowej,
    - 3 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Masa do dekoracji:
    - 1,5 litr mleka
    - 6 łyżek cukru,
    - 3 cukry waniliowe,
    - 3 budynie waniliowe,
    - 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
    - 1,5 łyżki mąki tortowej
    - 5 żółtek

    - 3,5 kostki masła,
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik dla „małych fanów traktorów” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy sypkie składniki 1. BISZKOPT ciemny:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    Do wykonania tortu będą potrzebne 3 takie biszkopty. Więc w ten sam sposób pieczemy jeszcze 2 blaty biszkoptowe.
  • dodawanie kremu czekoladowego 2. MASA CZEKOLADOWO_ŚMIETANKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Pozostawiamy do ostygnięcia
    Brzoskwinie odsączamy z soku. Po odsączeniu kromy w kostkę.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo krem czekoladowy.
  • dodawanie sera 3. Gdy ten dokładnie się połączy z całością dodajemy ser. Dokładnie mieszamy.
  • dodanie brzoskwiń 4. Masę próbujemy i ewentualnie, według uznania można dodać jeszcze cukier puder (w zależności czy lubimy słodkie torty, czy mniej słodkie). Następnie wlewamy do masy żelatynę- energicznie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojone owoce-ponownie mieszamy-ale już łyżką. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa z upieczonych biszkoptów. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • budyń ugotowany 5. MASA KAKAOWA:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy.
    Między czasie kakao zaparzamy niewielką ilością gotującej wody.
  • wyłożenie masy 6. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Do gotowej masy dokładamy zaparzone kakao. Dokładnie mieszamy całość.
    Gotową masę wykładamy na przełożone wcześniej biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem. Odstawiamy do chłodu.
  • "szkielet traktorka" 7. Torcik dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi traktor. Można narysować leżący traktorek- ja zrobiłam 3D. Do takiej dekoracji należy dodatkowo upiec jeszcze jeden jasny biszkopt.
  • traktorek 8. BISZKOPT BIAŁY:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy. Następnie wycinamy z niego 2 mniejsze i dwa większe koła, 2 prostokąty stanowiące podstawę traktora oraz 3 mniejsze prostokąty na kabinę.
    Tak przygotowane elementy delikatnie spajamy masą. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • Tort przed dekoracją 9. MASA DO DEKORACJI:
    Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń. W ten sposób uzyskujemy jasną masę.
    Zastygnięty torcik układamy na serwetce.
  • obtoczony tort 10. Następnie obtaczamy go częścią jasnej masy.
  • płotek 11. Pozostała masę odpowiednio barwimy:
    • Część masy barwimy na brązowo ( kakałem). Wykonujemy z niej płotek.
  • dekorowanie 12. • Z zabarwionej na czarno masy wykonujemy koła i zarys traktorka
    • z zielonej masy wykonujemy trawę oraz górny wianuszek tortu.
    • Błękitnym kolorem wykonujemy szyby traktora,
    • żółtym światła, wnętrze kół oraz kwiatuszki.
    • Masę na traktorek barwimy na ciemno-zielono.
  • dekorowanie 13. Ziemię wokół traktora wykonałam z pokruszonego ciemnego biszkoptu (delikatnie ścięłam jeden z wcześniej upieczonych ciemnych biszkoptów) .
    Kominek wykonany jest z paluszka.

Porady

Czekoladowy środek nawiązuje do „ziemi”, a jednocześnie jest delikatny, lekki i mało słodki. Dekoracja jest pracochłonna, ale widok zachwyconej buźki dziecka jest bezcenny:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować