Drożdżowe rogale na jogurcie

5 (9 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonałe na śniadanko i nie tylko :) Doskonałe na święta i każdy inny dzień :) Wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus by je zrobić :)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn :
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanka ciepłego mleka
    Ciasto :
    zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej +do podsypania
    1 mały pojemnik jogurtu typu greckiego - 150 g
    1 jajka
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo :
    1 zmieszane jajko
    do posypania - sezam , mak , siemię , czubryca
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Rogal

Drożdżowe rogale na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe rogale na jogurcie 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
  • Drożdżowe rogale na jogurcie 2. Do mąki dodaję zaczyn , jajko , jogurt , olej , sól , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na około 40 minut .
  • Drożdżowe rogale na jogurcie 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam , dzielę na pół , formuję dwa placki , każdy wałkuję , kroję radełkiem na cztery części , zwijam zaczynając od szerszej części osiem rogali .
  • Drożdżowe rogale na jogurcie 4. Rogale układam na blasze , smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję wedle upodobań - makiem , sezamem , siemię lub czubrycą . Pozostawiam na około 15 minut aż podrosną .
  • 5. Rogalę piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni .

Porady

Rogale mogą być nie osypane niczym , też smakują wybornie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mleko Jogurt Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować