Drożdżowe bułeczki na jogurcie

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

-Co będziesz jadł, wędlinkę, serek?-Nie, dwie bułeczki poproszę. -A proszę bardzo:))). Aromatyczne, puszyste , z chrupiącą skórką...

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dag. drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    4 łyżki oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    mąka do podsypania i posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżowe bułeczki na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem, odstawiam na 15 minut aby wyrosły. Do mąki dodaje wyrośnięte drożdże, sól, jajko, jogurt i olej, zagniatam elastyczne ciasto. Nakrywam je ściereczką i pozostawiam na 30 minut aby wyrosło.
  • jk 2. Ciasto zagniatam jeszcze raz, podsypuję mąką, dzielę na 8 części, formuje bułeczki i układam na blasze. Na bułeczkach robię nacięcie, posypuje mąką i pozostawiam aby wyrosły. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 20 minut. Studzę.
  • jk 3. Jedna bułeczka na osobę, to zbyt mało, najlepiej chociaż dwie.

Porady

Z podanej porcji robię 8 sporych bułek, można zrobić 12 mniejszych. Ważne aby były tej samej wielkości, w tedy ładnie się upieką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować