Turecka kofta (kürt köftesi̇) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszę bulgur gotujemy w 2 szklankach osolonej wody 2 minuty i pozostawiamy, aż wchłonie wodę i przestygnie.
2. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy na rogrzanej oliwie. Dodajemy pomidory i resztę składników przesmażamy razem około 10 minut, aby z pomidorów odparowała część wody.
3. Do kaszy bulgur dodajemy 1 jajko, mąkę oraz pozostałe składniki. Ciasto powinno być dosyć zwarte. Formujemy z ciasta kulki, w których robimy wgłębienie tak, aby przypominały nasze kluski śląskie.
4. Wstawiamy garnek z wodą na palnik, zagotowujemy i wrzucamy do wrzącej wody uformowane kotleciki. Gotujemy około 5minut od wypłynięcia.
5. Kotleciki odcedzamy i wrzucamy do przygotwanego wcześniej sosu pomidorowego.
6. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z jogurtem bałkańskim doprawionym solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Komentarze