Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną

  • wyświetlono: 1416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To pożywne i zdrowe danie. W sam raz na rozgrzewkę w zimowy dzień.

  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

- główka kapusty włoskiej: 1 sztuka
- kasza gryczana palona w torebkach: 2 sztuki
- suszone podgrzybki lub borowiki: 0.5 szklanki
- bułka tarta: 3 łyżki
- Jajko: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- olej: 3 łyżki
- mielony kminek: 1 łyżeczka
- suszony cząber: 1 łyżeczka
- pomidory krojone bez skórki: 1 puszka
- słodka papryka mielona: 1 łyżka
- suszona włoszczyzna: 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną

  • gołąbki wegetariańskie1. 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wraz z grzybami tak, aby pozostała delikatnie twardawa (3-5 minut krócej niż podano na opakowaniu). Następnie odcedzamy pozostawiając szklankę wody w której się gotowała. Umieszczamy kaszę w misce wraz grzybkami, bułką tartą, cząbrem, kminkiem, pieprzem i jajkiem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodajemy do pozostałych składników farszu. Mieszamy. Farsz powinien być lekko kleisty. Jeśli jest zupełnie sypki można dodać odrobinę oleju i bułki tartej.

    2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Jeśli liście kapusty dają się bez trudu oderwać od główki można je oddzielać "na sucho" i wrzucać do garnka w gotującą się wodą. Jeśli natomiast ciężko odchodzą należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co kilka minut odrywać sparzone liście, które poddane temperaturze będą elastyczniejsze i łatwiejsze do oddzielenia. Zależy nam na tym, aby w miarę możliwości nie uszkodzić ich zbyt mocno.

    3. Ze sparzonych liści kapusty ścinamy najgrubsze części (te łączące liść z głąbem), a następnie kładziemy na każdym liściu czubatą łyżkę farszu i zawijamy (najpierw boki do środka, a potem rolujemy)

    4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dwa, trzy liście kapusty, które zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich nasze gołąbki.

    5. Pomidory z puszki mieszamy z wodą od kaszy, suszoną włoszczyzną, papryką i doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy gołąbki.

    6. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

    7. Upieczone gołąbki przekładamy na talerz, liście z dna usuwamy, a z pozostałego w naczyniu płynu przygotowujemy sos, zagęszczając go łyżeczką mąki lub gotując bez przykrycia, aż nieco zgęstnieje. Gołąbki przed podaniem polewamy sosem. Można je podawać z ugotowanymi ziemniakami lub zajadać same. Zawierają kaszę, więc są wystarczająco sycące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadwegetariańskiezdrowe_kasze

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki

Dodane przez: Jaga85

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

Tak przygotowane gołąbki można...

Kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami

Dodane przez: Skotka

Kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami

Bardzo lubimy ciasta drożdżowe....

Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną

Bardzo lubię gołąbki w sosie ze...

Gołąbki z kaszą gryczaną

Dodane przez: PolskaGotuje

Gołąbki z kaszą gryczaną

Niby tradycyjne gołąbki, a jednak...

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Chcecie na święta zaskoczyć waszych...

gołąbki z kaszą gryczaną

Dodane przez: pati197799

Gołąbki z kaszą gryczaną

W domu najczęściej jadamy gołąbki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE