Pięciowarstwowa sałatka doprawiona przyprawami korzennymi. Bardzo pożywna, choć wegetariańska. Świetna na imprezy okolicznościowe, a także wartościowy posiłek w powszedni dzień.
Składniki:
Na przygotowanie sałatki w dwóch salaterkach - obie o średnicy 24 cm
Warstwa I:
300 g suchego ryżu
1/2 pęczka mięty
5 łyżek majonezu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Warstwa II:
2 puszki groszku konserwowego (2 x 240g bez zalewy)
1/2 kminku mielonego
Warstwa III:
12 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
sól do smaku
Warstwa IV:
1 słoik pieczarek marynowanych (420g bez zalewy)
7 średnich ogórków konserwowych - korniszonów (łącznie 350g)
1 woreczek oliwek zielonych z papryką w słonej zalewie (100g bez zalewy)
Warstwa V:
500 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku (opcjonalnie)
Korzenna sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na warstwę I ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną miętę i majonez. Wymieszać. Doprawić do smaku.
2.Masę podzielić na 2 części i wyłożyć dno w obu salaterkach.
3.Na warstwę II obie puszki groszku wymieszać z kminkiem.
4.Ponownie podzielić na 2 salaterki i wyłożyć na ryż.
5.Na warstwę III jajka pokroić w drobną kostkę. Do jajek dołożyć majonez, wsypać kolendrę. Wymieszać i doprawić do smaku.
6.Masą jajeczną przekryć groszek, dzieląc przygotowaną ilość na 2 części.
7.Na warstwę IV pieczarki, korniszony oraz oliwki drobno posiekać - wymieszać.
8.Mieszankę podzielić na 2 części i wyłożyć na masę jajeczną.
9.Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać z majonezem i gałką muszkatołową. Ewentualnie doprawić do smaku.
10.Masę z żółtego sera podzielić na 2 salaterki, przekładając nią mieszankę pieczarek, korniszonów oraz oliwek. Przed podaniem włożyć do lodówki, by sałatka nabrała aromatu.
Komentarze