Korzenna sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

Pięciowarstwowa sałatka doprawiona przyprawami korzennymi. Bardzo pożywna, choć wegetariańska. Świetna na imprezy okolicznościowe, a także wartościowy posiłek w powszedni dzień.

Składniki:

  • Na przygotowanie sałatki w dwóch salaterkach - obie o średnicy 24 cm

    Warstwa I:
    300 g suchego ryżu
    1/2 pęczka mięty
    5 łyżek majonezu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Warstwa II:
    2 puszki groszku konserwowego (2 x 240g bez zalewy)
    1/2 kminku mielonego

    Warstwa III:
    12 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku

    Warstwa IV:
    1 słoik pieczarek marynowanych (420g bez zalewy)
    7 średnich ogórków konserwowych - korniszonów (łącznie 350g)
    1 woreczek oliwek zielonych z papryką w słonej zalewie (100g bez zalewy)

    Warstwa V:
    500 g żółtego sera
    3 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenna sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenna sałatka warstwowa 1. Na warstwę I ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną miętę i majonez. Wymieszać. Doprawić do smaku.
  • Korzenna sałatka warstwowa 2. Masę podzielić na 2 części i wyłożyć dno w obu salaterkach.
  • Korzenna sałatka warstwowa 3. Na warstwę II obie puszki groszku wymieszać z kminkiem.
  • Korzenna sałatka warstwowa 4. Ponownie podzielić na 2 salaterki i wyłożyć na ryż.
  • Korzenna sałatka warstwowa 5. Na warstwę III jajka pokroić w drobną kostkę. Do jajek dołożyć majonez, wsypać kolendrę. Wymieszać i doprawić do smaku.
  • Korzenna sałatka warstwowa 6. Masą jajeczną przekryć groszek, dzieląc przygotowaną ilość na 2 części.
  • Korzenna sałatka warstwowa 7. Na warstwę IV pieczarki, korniszony oraz oliwki drobno posiekać - wymieszać.
  • Korzenna sałatka warstwowa 8. Mieszankę podzielić na 2 części i wyłożyć na masę jajeczną.
  • Korzenna sałatka warstwowa 9. Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać z majonezem i gałką muszkatołową. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • Korzenna sałatka warstwowa 10. Masę z żółtego sera podzielić na 2 salaterki, przekładając nią mieszankę pieczarek, korniszonów oraz oliwek. Przed podaniem włożyć do lodówki, by sałatka nabrała aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować