Torcik dla wnuczki Oliwii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja wnuczka Oliwia uwielbia ciasteczka oreo dlatego na jej urodziny postanowiłam zrobić jej tort właśnie z tymi ciasteczkami. Torcik wyszedł pyszny a wnuczka całkowicie zaskoczona i no zadowolona.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny;
    mąka tortowa 3/4 szkl,
    mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
    cukier 3/4 szkl,
    jajka 5 szt.,
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta,

    biszkopt ciemny;
    mąka tortowa 3/4 szkl (razem z 3 łyżkami kakao),
    mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
    cukier 3/4 szkl,
    kakao 3 łyżki ciemne,
    jajka 5 szt,
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta,

    krem śmietankowy z mascarpone;
    śmietana 30 % 1 litr,
    serek mascarpone 300 g,
    cukier puder 4 łyżki,
    śmietan fix 3 op.

    Dodatkowo;
    gotowy krem śmietankowy 1 op,
    mleko 300 ml,
    dżem porzeczkowy 1 słoik,
    ciasteczka typu oreo 2 op. po 170 g,
    herbata do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Jajko

Torcik dla wnuczki oliwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26 cm.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut (najlepiej do suchego patyczaka).
    Po upieczeniu wystudzić.

    Ciemny biszkopt pieczemy tak samo.
  • 2. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroiłam na trzy krążki,
    Z jasnego biszkoptu wzięłam spód biszkoptu i górę , a z ciemnego środkowy krążek ,tak to sobie zaplanowałam.
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywną masę z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję stopniowo śmietan fix- y.
    Kilka łyżek ubitej śmietany miksuję z serkiem mascarpone , a następnie dodaję stopniowo do pozostałej ubitej śmietany.
    Spód jasnego biszkoptu układam na paterze , nasączam herbatą.
    Smaruję dżemem z czarnej porzeczki , nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone.
    Nakładam ciemny krążek biszkoptu,nasączam również herbatą , nie smaruję dżemem tylko nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone.
    Nakładam trzeci krążek czyli górę biszkoptu jasnego dociskam i wkładam do lodówki na 30 minut.
    W między czasie rozdzielam ciasteczka oreo (kilka odkładam do dekoracji),nadzienie odkładam na talerz a ciasteczka rozkruszam wałkiem do ciasta przez papier do pieczenia.
    Do masy z ciasteczek dodaje 1/2 łyżeczki rozkruszonych ciasteczek mieszam i formuję małe kulki które będą służyć jako dekoracja.
  • 3. Gotowy krem śmietankowy przyrządzam według opisu na opakowaniu i schładzam około 15 minut w lodówce.

    Boki tort smaruję gotowym kremem śmietankowym, obkładam rozkruszonymi ciasteczkami.
    Na górę toru nakładam krem śmietankowy z mascarpone,brzegi dekoruję rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone.
    Dekoruję ciasteczkami oreo , a środek tortu wypełniam pozostałymi rozkruszonymi ciasteczkami i wcześniej przygotowanymi kulkami z masy obtoczone w rozkruszonych ciasteczkach.

    Tort wkładam na kilka godzin do lodówki.

    Z pozostałych krążków wykonałam drugi torcik dla koleżanek wnuczki.

Porady

Rada: Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie. Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować