Torcik urodzinowy

4.17 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik przygotowany na kolejne urodziny, prosty w przygotowaniu ,nieskomplikowany. Torcik bardzo smaczny i szybko znika z talerza.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;

    jajka 5 szt,
    mąka tortowa 3/4 szklanki,
    mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
    cukier 3/4 szklanki,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta

    Krem;

    śmietana 800 ml,
    serek mascarpone 500 g,
    cukier puder 4 łyżki,
    śmietan fix 3 p,
    masa kajmakowa 400 g,

    Dodatkowo;

    koraliki,
    wiórki kokosowe 100 g,
    gotowy krem śmietankowy,
    mleko 300 ml,

    kawa rozpuszczalna do nasączenia,
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

    Wszystkie moje torty robię właśnie według tego biszkoptu tylko zmieniam ilości składników.

    Krem śmietankowy z mascarpone;

    Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
    Część ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, następnie do ubitej śmietany dodać małymi porcjami zmiksowany serek mascarpone, delikatnie wymieszać do połączenia składników.

    Składanie toru;

    Spód biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczalną, posmarować masą kajmakową, nałożyć część kremu śmietankowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo co z pierwszym , nałożyć trzeci ostatni blat.
    Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
    Boki tortu obłożyć uprażonymi wiórkami kokosowymi ( wiórki prażymy na suchej patelni dlatego że kokos sam w sobie jest tłusty).
    Górę tortu udekorować ozdobami z masy cukrowej, koralikami oraz ubitą śmietaną.

    Tort włożyć do lodówki na całą noc.

Porady

Czas przygotowania + czas chłodzenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować