Torcik urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
Wszystkie moje torty robię właśnie według tego biszkoptu tylko zmieniam ilości składników.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Część ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, następnie do ubitej śmietany dodać małymi porcjami zmiksowany serek mascarpone, delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Składanie toru;
Spód biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczalną, posmarować masą kajmakową, nałożyć część kremu śmietankowego, nałożyć drugi blat i zrobić to samo co z pierwszym , nałożyć trzeci ostatni blat.
Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki tortu obłożyć uprażonymi wiórkami kokosowymi ( wiórki prażymy na suchej patelni dlatego że kokos sam w sobie jest tłusty).
Górę tortu udekorować ozdobami z masy cukrowej, koralikami oraz ubitą śmietaną.
Komentarze