Wyśmienite,pikantne danie.Przygotowuje się je bardzo szybko.W skład dania wchodzą:warzywa,pieczarki,ser,szynka,kiełbasa mekyskańska i pomidorki koktajlowe oraz ognista miszanka przypraw.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- tortilla pszenna wraps-opakowanie (np.Zakład Produkc. NV.Snack Food Poco Loco Belgia): 245 gramów
- szynka lub ogonówka wędzona: 400 gramów
- kiełbasa meksykańska-laska (lub inna pikantna kiełbasa): 1 sztuka
- pomidorki koktailowe: 24 sztuk
- ogórki kiszone: 4 sztuki
- papryka czerwona słodka: 2 sztuki
- papryka ostra marynowana: 2 sztuki
- pieczarki: 6 sztuk
- cebula biała: 1 sztuka
- sałata liście: 8 sztuk
- ser żółty z ziołami: 8 plastrów
- pietruszka natka siekana: 4 łyżeczki
- ognista mieszanka przypraw "Specjalite" (ognista mieszanka przypraw "Specjalite" firmy "Kamis"): 2 szczypty
- sól morska prowansalska "Specjalite" (sól morska prowansalska"Specjalite" firmy "Kamis"): 2 szczypty
- oliwa aromatyzowana bazylią: 2 łyżki
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- przyprawa do dań meksykańskich: 1 szczypta
Tortilla wraps z szynką,warzywami i ziołowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyć,osuszyć.Pomidorki koktajlowe umyć,pokroić w plasterki.
2.Pieczarki oczyścić,posiekać.Natkę pietruszki umyć,oderwać listki.Kiełbasę meksykańską pokroić w plasterki.Białą cebulę posiekać(drobno).Ostre marynowane papryczki oraz paprykę słodką pozbawić nasion,posiekać.Szynkę rozdrobnić blenderem lub pokroić w drobną kosteczkę.Ogórki kiszone zetrzeć na tarce (o grubych oczkach).
3.Na oleju rzepakowym przesmażyć cebulę,pieczarki,paprykę,papryczki ostre,kiełbasę meksykańską,połowę pomidorków koktajlowych,doprawić ognistą mieszanką przypraw oraz solą morską prowansalską i przyprawą do dań meksykańskich.Przykryć,dusić 20 minut.
4.Tortille posmarować oliwą (aromatyzowaną bazylią) i umieścić na rozgrzanej patelni z każdej strony po 10 sekund.Kiedy przekładamy tortillę na drugą stronę należy na niej położyć po 2 plastry sera żółtego,który szybko się stopi.Zdjąć tortille z patelni,położyć na dużym talerzu.Na każdej tortilli położyć 2 liście sałaty,a na nich ułożyć farsz.Tortille złożyć(jak na zdjęciu).Posypać listakmi pietruszki.Podawać gorące.
Komentarze