ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI

4.51 (163 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję.

Najważniejsze w nich jest to, by ciasto było bardzo, ale to bardzo cienkie!

Tajowie przygotowują je na dużych rozgrzanych płytach i serwują na papierowych tackach podzielone na 9 kawałków.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 1 zkl

    * sól – 0,5 lyżeczki

    * cukier – 1 łyżka

    * jajko – 1 szt

    * mleko – 1 łyżka

    * woda -3.4 szkl

    * masło ( roztopione ) – 4 lyżki

    * masło do smażenia + oliwa

    DODATKOWO:

    * miękkie banany
Wystaw ocenę:

4.51 (163 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Roti – tajskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko oraz wodę – cały czas mieszamy.

    Wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto, odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką.

    Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek,.

    Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni.

    Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy

    I gotowe!

    Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym.

    Smacznego!

Porady

Zamiast bananów możecie dodać woje ulubione owocowe .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować