Tajskie burgery

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso mieszane doprawione na pikantnie , chrupiące warzywa i słodko-kwaśny sos z chili który zaostrza smak. Wszystko to włożone w bułkę z sezamem tworzy kompozycję w stylu fushion.

Kotlet w bułce to doskonały pomysł na lunch do pracy, jego smak to zasługa idealnie dobranych składników. Domowy fast-food jest najlepszy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 bułki z sezamem do hamburgerów
    50 dag mięsa mielonego mieszanego( wołowina, indyk)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka czerwonej pasty curry
    1 łyżka sosu sojowego
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    Sól morska do smaku
    Szczypta przyprawy piri-piri
    2-3 łyżki oleju arachidowego


    Dodatki:
    1 czerwona cebula
    1 ogórek
    Kilka liści sałaty lodowej
    Świeża kolendra
    1 papryka słodka/ostra
    4 łyżeczki majonezu
    4 łyżeczki sosu słodko kwaśnego z chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tajskie burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać drobniutko posiekać dodać do mielonego mięsa, dodać pastę curry, wlać sos sojowy, wbić jajko, doprawić do smaku solą i szczyptą przyprawy piri piri, wsypać bułkę tartą , dokładnie wymieszać-wyrobić masę.


    Uformować 4 duże okrągłe kotlety jednakowej wielkości , odłożyć na 15 minut.
    Na patelni grillowej rozgrzać olej włożyć burgery i smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz.
  • 2. Bułki rozkroić , opiec na suchej patelni aby były gorące i chrupiące , na połówkach rozłożyć burgery, posmarować każdego łyżeczką majonezu, rozłożyć pokrojone dodatki, polać sosem słodko-kwaśnym ozdobić kolendrą i przykryć drugą połówką bułki. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować