Lody tajskie z bananami i piernikami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Lody tajskie przygotowuje się na specjalnych chłodzonych płytach, ale takie lody można też w prosty sposób zrobić w warunkach domowych.
Do ich wykonania wystarczy śmietanka, dowolne naturalne składniki, płyta oraz dwie szpachelki do mieszania i siekania składników.
Moje lody tajskie przygotowałam na bazie śmietany, bananów i pierników, a składniki mieszałam i podmrażałam na płycie z zamrażalki.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
    1 dojrzały banan
    2-3 pierniczki
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Lody

Lody tajskie z bananami i piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana obieramy, drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pierniki rozdrabniamy. To wszystko wykładamy na schłodzoną płytę, zalewamy śmietaną. Mieszamy i siekamy dwoma szpachelkami.
    Płytę umieszczamy w zamrażalniku.

    Co 15- 20 minut wyjmujemy płytę i mieszamy masę za każdym razem rozprowadzając ją cienką warstwą.

    Po około 1,5 godzinie przy pomocy szpachelki podważamy delikatnie zimną masę i zwijamy w rulony. Lody tajskie nakładamy do kubków lub pucharków.

Porady

Masy na lody tajskie nie trzeba całkowicie zamrażać, wystarczy tylko lekko podmrozić tak, aby lody łatwo się rolowały. Niezamrożone lody zyskują na smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Banany Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować