Tajskie chrupiące spring rolls

4.49 (160 ocen)

Chrupiące zewnątrz, zaskakujące ostre w środku...słodycz sosu chili, który zostawia wyrafinowany film na języku. Będąc w Tajlandii zajadałam się nimi bez końca

Składniki:

  • Curry do spring rolls:
    1 małe zielone chili
    3 sztuki obranego korzenia kolendry lub liście kolendry
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżki soli
    1/2 łyżki białego pieprzu

    Farsz:
    10 namoczonych grzybów mun
    1 duża obrana marchew – pokrojona w zapałkę
    1/8 małej, białej kapusty, posiekanej w drobne paseczki
    1 cebula szalotka pokrojona w kostkę
    garść kiełków fasoli
    garść makaronu ryżowego (przyrządzonego według przepisu na opakowaniu i pokrojonego na mniejsze kawałki)
    sos sojowy
    cukier
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    pszenne ciasto (np. Thai Spring Roll Pastry)
    roztrzepane żółtko jaja kurzego do klejenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Tajskie chrupiące spring rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy curry. Zieloną paprykę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, którą będziemy dodawać do farszu.
    Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i dodajemy jedną dużą łyżkę przygotowanego curry, które przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojone: cebulę, marchewkę, grzyby mun, kapustę i ponownie obsmażamy. Na koniec łączymy warzywa z makaronem i kiełkami. Wlewamy 5 łyżek sosu sojowego, łyżkę cukru, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Zabieramy się do zwijania spring rollsów. UWAGA: Gotowe ciasto pszenne do spring rolls ma kształt kwadratowy, a nie okrągły jak papier ryżowy - więc: odwracamy arkusz ciasta tak, aby jeden róg był skierowany w naszą stronę. Mniej więcej na środku ciasta kładziemy 2 łyżki nadzienia. Chwytamy róg ciasta najbliżej nas i zawijamy go na nadzienie. Teraz palcami podwijamy ciasto pod nadzienie ściskając je odrobinę, tworząc kształt rulonu. Robimy jeden obrót ciasta z farszem do przodu. Smarujemy ciasto po bokach rulonu żółtkiem i składamy je do środka. Powstaje kształt otwartej koperty. Smarujemy żółtkiem ostatni otwarty róg i zwijamy rulon do końca.
    Olej wlewamy do głębokiego naczynia i podgrzewamy. Gdy jest gorący wkładamy po 4-5 spring rolls i smażymy ok 4 minut od czasu do czasu obracając. Wyjmujemy gdy zbrązowieją, odsączamy na papierze.

Porady

Składniki na 10-15 spring rolls. Wyśmienicie smakują jeszcze ciepłe maczane z sosem chilli :) Sos chili: 2 małe, czerwone papryczki chili 6 łyżek wody 6 łyżek octu ryżowego 6 łyżek cukru Jeśli złożenie ciasta nie jest zrozumiałe, w wyszukiwarkę internetową proszę wpisać "How to roll spring rolls" :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować