Dyniowe placki z orzechami

0 (0 ocen)

Dynia w połączeniu z orzechami smakuje idealnie. Z reguły w przepisach taki zestaw spotkać można w formie sałatki lub ciasta. Ja zdałam się na własną wyobraźnię i stworzyłam takie oto placki.

Składniki:

  • 500 g miąższu dyni
    1 większa biała cebula (100 g)
    100 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
    300 g tłustego białego sera (np. typu włoskiego Capri 14%)
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    2 jajka
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka oregano suszonego
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia (opcjonalnie – ja piekłam na suchej patelni)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przystawki

Dyniowe placki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowe placki z orzechami 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę obrać i posiekać. Składniki przełożyć do miski. Dodać ser i orzechy, wsypać oregano, imbir, gałkę muszkatołową i chilli. Następnie wbić jajka, dodać jogurt i mąkę. Całość wymieszać oraz doprawić do smaku.
  • Dyniowe placki z orzechami 2. Suchą patelnię (ewentualnie z niewielką ilością oleju) rozgrzać, nałożyć porcje ciasta.
  • Dyniowe placki z orzechami 3. Piec (opcja – smażyć) na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 28 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować