Placki cukiniowo – dyniowe z gorczycą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne placki z cukinii oraz dyni, aromatyczne i charakterne w smaku za sprawą prażonych ziaren białej gorczycy. Potrawa w zdrowszej, dietetycznej wersji, gdyż placki pieczone są na patelni bez dodatku tłuszczu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia (400 g)
    300 g miąższu dyni
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki oliwy lub oleju
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki cukiniowo – dyniowe z gorczycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki cukiniowo – dyniowe z gorczycą 1. Gorczycę uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
    Cukinię oraz dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Tarte warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu całość doprawiając solą i pieprzem.
  • Placki cukiniowo – dyniowe z gorczycą 2. Na suchą rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 28 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować