Przepyszny łosoś w eleganckiej formie. Idealny na świąteczny stół. Zrobiony trochę na wzór polędwicy Wellington. Zawinięty w ciasto francuskie z dużą ilością pieczarek. Smakuje doskonale!
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 300 g łososia (najlepiej część o prostokątnym kształcie)
Łosoś a la wellington - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia posolić, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Wyjąć, lekko ostudzić. Zdjąć skórę.
2.Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, wyłożyć na podlaną olejem patelnię, usmażyć tak by odparował płyn. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszać. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć połowę pieczarek, rozłożyć na wielkość łososia, ułożyć na nich rybę, przykryć pozostałymi grzybami. Szczelnie zawinąć w ciasto francuskie, podwijając końcówki pod spód (nadmiar można odciąć).
3.Odwrócić łączeniem do spodu, posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypać czarnuszką i siemieniem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut.
Komentarze