Kurczak a'la wellington

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Od zawsze chciałam spróbować pieczeni w stylu wellington. Ale moja rodzinka przede wszystkim lubi drób i postanowiłam przerobić przepis na swoją wersję. I wyszło naprawdę świetnie. Jest to idealne danie świąteczne, ale także na niedzielny obiad. Taka wersja jest też znacznie tańsza niż tradycyjna, a myślę, że to też nie jest bez znaczenia...serdecznie zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

    6 pieczarek

    12 plastrów polędwicy sopockiej

    1 cebula

    1 łyżka bułki tartej

    Sól, pieprz do smaku

    Czosnek granulowanego

    1 opakowanie ciasta francuskiego

    1 jajko

    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Kurczak a'la wellington - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zostawić na 30 minut.
  • 2. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać pieczarki i dusić około 5 minut. Oprószyć solą i dusić jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać bułkę tartą i wymieszać.

    Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 3. Na folii spożywczej ułożyć po 6 plastrów polędwicy, na której rozsmarować pieczarki. Położyć pierś z kurczaka i zrolować. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto przekroić na pół i ułożyć mięso( wyjąć z folii), zamknąć pakiecik. Dokładnie zlepić. Z nadmiaru ciasta zrobić ozdobną kratkę na wierzchu. Dokładnie posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 z termoobiegiem i piec 40 -45 minut. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pieczarki Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować