PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Na kolację, deser, a także obiad na słodko...pierogi leniwe w wersji na bogato

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pierogi leniwe:
    ok. 700 g twarogu półtłustego
    3 jajka
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 łyżka miodu
    ok. 1 kg czereśni
    50 g orzechów włoskich
    szczypta kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Kluski

Pierogi leniwe z prażonymi czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki.
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • 3. Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną.
  • 4. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować