Pierogi leniwe

4.5 (175 ocen)

Najczęściej podaję polane roztopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem. Pycha!

Składniki:

  • 40 dag sera białego
    szklanka mąki pszennej
    2 ziemniaki
    1 jajko
    sól
    dodatkowo: masło, cukier, bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Kluski

Pierogi leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w posolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Obrać i zemleć razem z serem.
  • pokrój na kluseczki 2. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt rzadkie- zależy to od sera- dodać więcej mąki). Z ciasta formować wałeczek, ciąć na skośne kluseczki, podobnie jak kopytka.
  • 3. Zagotować w garnku lekko osoloną wodę. Wkładać kluski partiami i gotować do chwili wypłynięcia. Wybierać łyżą cedzakową. Podawać ze stopionym masłem, cukrem i zrumienioną bułką.

Porady

*można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu * ziemniaki do pierogów muszą być koniecznie zimne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować