Chaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie jest to, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-500 g mąki pszennej
-opakowanie drożdży instant (7-8g)
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oliwy z oliwek
-0,5 szkl. wody
-0,5 szkl. mleka
-5 jajek
-50 g sera podpuszczkowego, np. bryndzy
-100 g sera mozzarella
-100 g sera feta
-pietruszka, koperek lub inna "zielenina" do posypania
Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie zagnięść je jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200st.
Wszystkie sery wymieszać (mozzarellę można uprzednio zetrzeć na tarce) i wypełnić nimi przygotowane ciasto. Jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć, zrobić delikatnie wgłębienie po środku. W każde wbić jajko. Piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać posypane zieleniną.
Komentarze