Deserki leśny mech w trzech odsłonach smakowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Leśny mech w trzech wersjach:
-klasycznej na śmietance z mascarpone
-z kremem mango-marakuja (bardzo stabilny)
-z curdem cytrynowym
A do tego owoc granatu dla koloru i dla smaku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 sztuk z danego smaku (razem 36 sztuk):

    Ciasto:
    2 jaja
    50g cukru
    90g mąki pszennej typ 450
    50g świeżego szpinaku
    50g oleju rzepakowego
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1/2 limonki

    Curd cytrynowy:
    75g cukru
    35g masła
    1 jajko
    3 żółtka
    Sok z 2 cytryn
    skórka otarta z 2 cytryn

    Krem śmietankowy:
    70ml śmietanki 36% schłodzonej
    70g mascarpone schłodzonego
    1/2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    Krem mango-marakuja:
    25g mleka
    50g świeżego owocu mango zblendowanego
    20g soku z marakui
    1 male żółtko
    15g cukru
    5G mąki pszennej typ 450
    5G skrobi kukurydzianej
    10g masła w temp. pokojowej
    Dodatkowo później do ubicia do kremu:
    25g masła w temp. pokojowej

    Owoc granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery z owocami

Deserki leśny mech w trzech odsłonach smakowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: szpinak zblendować. Skórkę z limonki zetrzeć na tarce. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier do momentu, az cały zostanie dodany i się rozpuści. Do ubitych białek dodać żółtka z olejem, szpinak i wymieszać do połączenia. Dodać suche składniki w dwóch partiach i wymieszać ręcznie. Ciasto przelać do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec około 50 min. w 180 st. góra-dół, po upieczeniu wystudzić na kratce i pokruszyć drobno.
  • 2. Krem śmietankowy: wszystkie składniki włożyć do misy i ubić na sztywno.
  • 3. Lemon curd: wszystkie składniki włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania co chwilę mieszając. Gdy masa uzyska temp. 84 stopni zdjąć z palnika, wystudzić do temp. pokojowej, następnie schłodzić w lodówce,
  • 4. Krem mango-marakuja: owoce i 1/2 mleka zagotować. Żółtka, cukier i resztę mleka utrzeć w misce. Dodać mąki i wymieszać razem. Do masy jajecznej wlać masę owocową, wymieszać i przelać do garnka. Zagotować, aż budyń zgęstnieje. Po zagotowaniu wyłączyć palnik, dodać masło i wymieszać. Wystudzić do temp. pokojowej przykrywając folią w kontakcie. Masło utrzeć na puszysto. Dodawać stopniowo budyń, cały czas ucierając do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Do pucharków na dno włożyć pokruszone ciasto szpinakowe. Nałożyć łyżeczkę danego kremu, owoce grantu, przykryć ciastem, kremem i owocami. Nałożyć ostatnią warstwę ciasta i owoce. Postępować w ten sposób z każdym rodzajem kremu. W pucharku powinny być 3 warstwy ciasta i owocow oraz 2 warstwy kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować