Leśny mech w trzech wersjach:
-klasycznej na śmietance z mascarpone
-z kremem mango-marakuja (bardzo stabilny)
-z curdem cytrynowym
A do tego owoc granatu dla koloru i dla smaku.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na 12 sztuk z danego smaku (razem 36 sztuk):
Ciasto:
2 jaja
50g cukru
90g mąki pszennej typ 450
50g świeżego szpinaku
50g oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 limonki
Curd cytrynowy:
75g cukru
35g masła
1 jajko
3 żółtka
Sok z 2 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
Krem mango-marakuja:
25g mleka
50g świeżego owocu mango zblendowanego
20g soku z marakui
1 male żółtko
15g cukru
5G mąki pszennej typ 450
5G skrobi kukurydzianej
10g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo później do ubicia do kremu:
25g masła w temp. pokojowej
Deserki leśny mech w trzech odsłonach smakowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: szpinak zblendować. Skórkę z limonki zetrzeć na tarce. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier do momentu, az cały zostanie dodany i się rozpuści. Do ubitych białek dodać żółtka z olejem, szpinak i wymieszać do połączenia. Dodać suche składniki w dwóch partiach i wymieszać ręcznie. Ciasto przelać do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec około 50 min. w 180 st. góra-dół, po upieczeniu wystudzić na kratce i pokruszyć drobno.
2.Krem śmietankowy: wszystkie składniki włożyć do misy i ubić na sztywno.
3.Lemon curd: wszystkie składniki włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania co chwilę mieszając. Gdy masa uzyska temp. 84 stopni zdjąć z palnika, wystudzić do temp. pokojowej, następnie schłodzić w lodówce,
4.Krem mango-marakuja: owoce i 1/2 mleka zagotować. Żółtka, cukier i resztę mleka utrzeć w misce. Dodać mąki i wymieszać razem. Do masy jajecznej wlać masę owocową, wymieszać i przelać do garnka. Zagotować, aż budyń zgęstnieje. Po zagotowaniu wyłączyć palnik, dodać masło i wymieszać. Wystudzić do temp. pokojowej przykrywając folią w kontakcie. Masło utrzeć na puszysto. Dodawać stopniowo budyń, cały czas ucierając do uzyskania jednolitej masy.
5.Do pucharków na dno włożyć pokruszone ciasto szpinakowe. Nałożyć łyżeczkę danego kremu, owoce grantu, przykryć ciastem, kremem i owocami. Nałożyć ostatnią warstwę ciasta i owoce. Postępować w ten sposób z każdym rodzajem kremu. W pucharku powinny być 3 warstwy ciasta i owocow oraz 2 warstwy kremu.
Komentarze