Warkocz z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Warkocz drożdżowy z duszą ilością kruszonki i frużeliną z rabarbaru. Moja wersja nie jest przesłodzona.Nie mogłam się powstrzymać i zajadałam jeszcze ciepły. Klasyka w pysznym wydaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
    5 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    200 ml mleka
    50 g masła
    2 jajka

    kruszonka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki pszennej

    1 jajko do posmarowania

    frużelina rabarbarowa:
    30 dkg rabarbaru
    2 łyżki cukru
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1/5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasta

Warkocz z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte 1. Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, oraz szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól, cukier, i jajka. Ciasto wyrabiam hakiem od miksera. Na końcu dodaję roztopione masło i dalej ciasto wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny.

    Frużelina:
    Rabarbar obieram, kroję na małe kawałki, myję i przekładam do garnka. Dodaję cukier i przesmażam na wolnym ogniu. Rabarbar puści sok i zmięknie. W kubku rozpuszczam budyń w 1/5 szklanki wody i wlewam do gotującego się rabarbaru. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia.

    Kruszonka:
    W misce zagniatam palcami mąkę z masłem, i na końcu dodaję cukier. Dosłownie chwilę zagniatam.
  • paski ciasta z frużeliną 2. Ciasto wyrośnięte, przekładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam. Dzielę na trzy części. Rozciągam ciasto i rozwałkowuję na prostokąt o długości 35 cm i szerokości 12 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowuję frużelinę, zostawiając po około 1 cm z każdego brzegu.
  • paski ciasta sklejone 3. Ciasto zwijam w rulon i sklejam końce i wzdłuż. Trzy takie rulony skręcam jak warkocz i sklejam końce.
  • warkocz przed pieczeniem 4. Przekładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Formuję rękoma, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Fruzelina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować