Fasolka po bretońsku z rozmarynem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne gorące danie dla zapracowanych i smakoszy fasolki. Dodałam świeży rozmaryn i smak stał się wyrazistszy, polecam ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,2 kg fasoli "piękny Jaś" (średniej)
    25 dag kiełbasy (cienkiej)
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 średnia marchewka
    kawałeczek selera
    mała pietruszka- korzeń
    czerwona, świeża papryka
    koncentrat pomidorowy- wg smaku, kilka łyżeczek
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, majeranek, mielona papryka
    karmel
    świeży rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Fasolka po bretońsku z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa razem z fasolką 1. Fasolkę moczymy przez całą noc. Następnie uzupełniamy wodą, gotujemy w szerokim rondlu na małym ogniu, do lekkiego zmięknienia, bez przypraw tylko z dodatkiem całych ząbków czosnku. Wówczas wrzucamy do fasolki pokrojone w słupki warzywa: marchew, seler, pietruszkę.
  • Kiełbaska z cebulką 2. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju wraz z pokrojoną tak samo kiełbasą oraz czerwona papryką.
  • Doprawienie fasolki z warzywami 3. Kiedy warzywa są już miękkie łączymy wszystkie składniki, wlewamy karmel ( zrobiony z 2- 3 łyżeczek cukru), przyprawy, koncentrat- do smaku. Sporo dodajemy majeranku, ku lepszemu trawieniu.
  • fasolka  po bretońsku według Bożenki 4. Podajemy fasolkę na gorąco z dodatkiem pieczywa, najlepiej upieczonego w domku. Na wierzch dajemy świeży rozmaryn.
    Smacznego życzę :)
  • świeży rozmaryn w doniczce 5. Rozmaryn możemy sobie wyhodować sami w doniczce i mieć go przez cały rok, polecam ;)

Porady

Ciekawostka: fasolka biała "Jaś" jest bogata w witaminy: B1, B2, B6, C oraz: potas, magnez, wapń, sód, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, karoteny. Warto pamiętać o niej w zimowej diecie, doskonała także do sałatek i zup. Rozmaryn, to zdrowe zioło, dlatego gości na stale w mojej kuchni. Ma działanie, min: odświeżające, antyseptyczne, pobudzające krążenie krwi i wzmacniające pamięć. Poprawia trawienie. Uwaga: ja nie dodaję tłustych mięs, ani boczku, ponieważ moja kuchnia jest raczej lekką. A dodatek karmelu, czyli przesmażonego na suchej patelni cukru- dodaje potrawie oryginalnego, słodkawego smaku Czas podany- bez namaczania. Czas gotowania zależny od tego, czy fasolka jest młoda, sezonowa, czy też nie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować