Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz. Olej rozgrzewamy do ok. 160°C, wkładamy porcjami kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z pitą ze świeżymi warzywami ala kebab lub ryżem i sosem Tahini.
Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Porady
UWAGA:
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!
Komentarze