Deser starofryzyjski VEGE

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wersja wegetariańska: z masą krówkową, wersja wegańska: wyłącznie z daktylami.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 x mleczko kokosowe w puszce (odsączamy z wody)
    duża garść daktyli lub porównywalna ilość (rodzynki + łyżka masy krówkowej o smaku advokat)
    1 x banan bardzo dojrzały, jeśli nie używamy daktyli, a jeśli używamy, to 1 banan zwykły
    kruche ciastka – 1 opakowanie
    1 x łyżka kakao naturalne lub 1 x łyżka korabu (mączka chlebka świętojańskiego)

    słoik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Deser na zimno

Deser starofryzyjski vege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleczko kokosowe bez wody chwilę ubijamy: można dodać wiórki kokosowe i cukier puder do smaku; daktyle moczymy przez 2-3 godziny – można je zalać najpierw wrzątkiem – po czym, gdy namiękną, miksujemy blenderem lub namoczone w ten sam sposób rodzynki miksujemy blenderem z bardzo dojrzałym bananem i łyżką masy krówkowej – efekt smaku daktyli będzie porównywalny; z kolei jeśli używamy daktyli banany mniej dojrzałe kroimy na plasterki; układamy w słoiku najpierw ciastka kruche, zalewamy bądź zmiksowanymi daktylami, bądź masą rodzynkową łudząco przypominającą smak daktyli, jeśli używamy daktyli, przekładamy ciastka i masę pokrojonym w plasterki bananem, po czym w jednej i w drugiej wersji w 2/3 słoika nakładamy masę mleczka kokosowego i posypujemy kakao lub karobem.

Porady

Najlepiej na 2-3 godziny odstawić do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować