1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem , dodajemy po jednym żółtku, ucierając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, przekładamy do formy(25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.
2.Z cytryn wyciskamy sok, uzupełniamy wodą w takiej ilości żeby był litr soku. Odlewamy szklankę soku, rozrabiamy w nim budynie, pozostały sok zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka i masło, mieszamy. Masę wykładamy na upieczonym biszkopcie, pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0.5 szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, wykładamy na masie budyniowej. Biszkopty maczamy w ponczu, układamy na masie śmietanowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta.
Porady
To ciasto można również wykonać z sokiem z pomarańczowym.
Komentarze