Przepisy na cytrynowiec

Cytrynowiec

Cytrynowiec to mało angażujące ciasto, które będzie w stanie przygotować każdy niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych. Niewielki wysiłek zostanie wynagrodzony charakterystycznym, kwaskowatym smakiem, który podbił podniebienia smakoszy w całej Polsce.

Liczba przepisów: 21

0 (0 ocen)

cytrynka

Co to jest cytrynowiec?

Niewiele jest deserów, które lepiej pasowałyby do letnich pogaduszek przy herbacie. Kiedy na zewnątrz temperatura osiąga wysokie wartości, warto nieco się orzeźwić, a cytrynowiec jest w tej kwestii doskonałym pomysłem. Jest to ciasto oparte na biszkopcie, który przykryty jest masą budyniową z dodatkiem soku z cytryny, a całość wieńczą delikatne herbatniki. Przepisów na przygotowanie tego ciasta jest mnóstwo, a internauci przekrzykują się pomysłami na idealny cytrynowiec. W praktyce wybór zależy wyłącznie od twoich upodobań; pomimo pozornej prostoty wykonania tego ciasta, możliwości jest naprawdę mnóstwo.

Najlepsze przepisy na ciasto cytrynowiec

Oczywiście trudno określić, czy którykolwiek z dziesiątek dostępnych przepisów jest najbardziej słuszny. Większość z nich jednak opiera się na kilku podobnych czynnościach. Cytrynowiec to ciasto, którego podstawą jest przede wszystkim biszkopt, który warto przyrządzić na własną rękę. Receptura jest bardzo prosta, ponieważ wysokiej jakości domowy spód pod cytrynowiec, można przyrządzić z jajek, cukru, mąki, odrobiny soli i łyżeczki proszku do pieczenia.

Odpowiednio dobrane proporcje tych produktów gwarantują, że biszkopt wyjdzie doskonały i będzie świetną podstawą pod kolejne elementy cytrynowca. Oczywiście można zdecydować się na zakup gotowego biszkoptu ze sklepu, ale nie każdemu taki produkt przypadnie do gustu z uwagi na nieszczególnie domowy smak.

Kiedy mamy już biszkopt, należy przygotować kolejne warstwy cytrynowca. Według większości przepisów bezpośrednio na biszkopcie powinna znaleźć się specjalna masa budyniowa, a więc krem stworzony na podstawie budyniu, ale z dodatkiem składników takich jak masło, cukier czy żółtka. Całość swoją konsystencją i smakiem przypomina do złudzenia kremówkę.

Przedostatnią warstwą jest zwykle pianka cytrynowa, której ciasto zawdzięcza swój charakterystyczny smak i aromat. Przygotowanie jej jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać; według większości receptur wystarczą do tego trzy składniki: śmietanka 30%, serek mascarpone oraz galaretka cytrynowa. Na te trzy warstwy większość przepisów nakazuje wyłożyć herbatniki, które mogą być suche lub polane lukrem.

Uwaga! Warto wiedzieć, że można przyrządzić cytrynowiec bez pieczenia; używa się do tego galaretki, twarogu i kilku innych dodatków, które wpływają na konsystencję oraz smak.

Co można dodać do cytrynowca?

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podstawowy przepis urozmaicić o kilka ciekawych dodatków. Cytrynowiec ma za zadanie przede wszystkim orzeźwić, w związku z czym doskonale komponują się z nim niektóre egzotyczne owoce. Z tego względu ogromną popularnością cieszy się cytrynowiec z ananasem. Dobrze sprawdzają się jednak również inne dodatki, takie jak brzoskwinie czy jabłka, które są tanie i świetnie komponują się z cytrynowcem, dodając do niego nieco słodkiego posmaku. Korzystając z różnego rodzaju owoców, można stworzyć ciekawe połączenie.

Z czym podawać cytrynowiec?

Jeśli chodzi o sposób podawania cytrynowca, tutaj również można wykazać się kreatywnością. Choć wiele przepisów sugeruje położenie na samym wierzchu tego ciasta herbatników (z lukrem lub bez), to istnieją również inne możliwości. Niektórzy sugerują, żeby wierzch przyprószyć nieco startą czekoladą lub innymi dodatkami tego rodzaju. Świetnie sprawdza się też rozpuszczona czekolada, migdały czy wiórki kokosowe.

Cytrynowiec świetnie komponuje się także z herbatą lub kawą, ale również z zimnymi, orzeźwiającymi napojami. Jak wspomnieliśmy na początku, jest to deser wręcz stworzony do tego, by pomóc nam w przetrwaniu najwyższych temperatur w miłym gronie i z doskonałymi wrażeniami smakowymi. Przygotowanie cytrynowca nie jest przesadnie dużym wyzwaniem i nie trwa szczególnie długo, ale gwarantuje świetne ciasto, które zasmakuje każdemu, kto jest miłośnikiem kwaskowatego posmaku i aromatu cytryny.

To może cię zainteresować